Nasiona lnu mielone
Wartości odżywcze | 100 g |
Wartość energetyczna | 1347 kJ (323 kcal) |
Tłuszcz | 5,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g |
Węglowodany | 11 g |
w tym cukry | 1,1 g |
Błonnik | 35 g |
Białko | 40 g |
Sól | 0,2 g |
Len mielony produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanej odmiany lnu złocistego, bogatego w błonnik oraz substancje śluzowe, które powlekają przewód pokarmowy.
Sposób przygotowania - w zależności od potrzeb:
Do bezpośredniego spożycia na ciepło: 1 łyżeczkę lnu zalać ¾ szklanki ciepłej wody lub mleka; mieszać energicznie ok. 1 minuty do uzyskania lekko zagęszczonej konsystencji, spożywać od razu po przestudzeniu.
Do przyrządzania zup i sosów zamiast mąki: len rozrobić z niewielką ilością wody, sosu lub zupy; dodać do potrawy, zagotować.
Nadwrażliwość na skład.
Wiek: | dla dorosłych |
Układy narzadowe: | układ pokarmowy |