Tkanka kostna jest dynamiczną strukturą nieustannie podlegającą procesom przebudowy. Niektóre komórki kostne (osteoklasty) rozkładają tkankę kostną uwalniając wapń, a inne (osteoblasty) tworzą nową tkankę kostną poprzez wbudowywanie m.in. wapnia do kości. Ważnie jest zachowanie równowagi między tymi dwoma procesami, a szczególnie dlatego, że wraz z wiekiem następuje nasilenie procesu rozkładu tkanki kostnej. Zapewnienie równowagi metabolizmu kości jest możliwe przez uzupełnianie z dietą odpowiednich składników.
Działanie witaminy D i K
Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz prawidłowego poziomu wapnia we krwi. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego. Pomaga w prawidłowym wchłaniania/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, a także bierze udział w procesie podziału komórek. Szczególną grupą osób narażonych na niedobór witaminy D są otyłe osoby dorosłe, u których główną przyczyna niedoboru witaminy jest niedostateczna synteza skórna odpowiadająca za około 80% zaopatrzenia organizmu człowieka w tę witaminę. U osób otyłych występuje również zmniejszona biodostępność witaminy D wskutek magazynowania jej w tkance tłuszczowej, dlatego tak ważne jest dostarczenie odpowiedniej jej ilości wraz z dietą.
Witamina K, podobnie jak witamina D, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować witaminy K2, w związku z czym zapotrzebowanie na tę witaminę pokrywane jest głównie z dietą oraz w mniejszym stopniu dzięki syntezie prowadzonej przez bakterie jelitowe. D-Vitum Forte Max 4000 j.m. K2 zawiera w swoim składzie witaminę K2-menachinon-7 (MK-7). Ma to istotne znaczenie, ponieważ właśnie ta forma chemiczna witaminy K bierze udział w metabolizmie kostnym.
Produkt D-Vitum Forte Max 4000 j.m. K2 zawiera olej lniany o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, do których należy kwas alfa-linolenowy (ALA). Kwas alfa-linolenowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.